piątek, 23 kwietnia 2010

nadchodzą....

wędliny robione przez moich rodziców. Z gór napłynęła wiadomość, że Miś (Tata) zrobił wędzarnie :) Zatem niebawem będę mogła uraczyć Was kuchnią najwyższych moim zdaniem lotów. Bo wykonanie chleba przy wyrobie szynki, boczku czy baleronu to jak dla mnie "pikuś". Może namówie Misa, aby podzielił się swoimi sekratmi budwniczego. Tymczasem sieć obfituje w fora i strony na temat DYI Wędzarnia. Zatem czemu nie??

http://worekpomyslow.pl/porady/dom-i-ogrod/ogrody/jak-zrobic-prosta-wedzarnie-394

poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Orientalny powiew świeżości: miętowe lassi i deser z pomarańczy


Wczoraj był tak ciepły i słoneczny dzień, że aż zapragnęłam wakacyjego jedzenia. Chciałam przedstawić Wam 2 proste i szybkie dania: świeże i aromatyczne

Deser z pomarańczy jest banalny. Dla 2 osób potrzeba są 3 pomarańcze, łyżka miodu i cynamon w proszku. Pomarańcze filetujemy (czyli wycinamy skórkę i białe błony ostrym nożem)kroimy w plastry i układamy na talerzu. Polewamy miodem i prószymy cynamonem. Pychota. To marokański sposób na pomarańcze.

Lassi miętowe:

250 ml jogurtu naturalnego
400 ml zimnej wody (przegotowanej lub mineralnej)
2 gałązki mięty
kmin rzymski
ziarna kminku
sól, pieprz

Jogurt, wodę i mietę miksujemy przyprawiając kminem i solą. Ostawiamy do lodówki na min. 3 godziny, ale najlepiej zostawić na noc, wtedy przechodzi ładnie aromatem. Przed podaniem dodać świeżo mielony pieprz i posypać ziarnami kminu. Można dla urody dorzucić ładne listki mięty.

niedziela, 18 kwietnia 2010

Jak upiec kaczkę?



Od dawna chciałam napisać o doskonałej kaczce, którą robi moja Mama. Kaczki kupuje mrożone. Są już wypatroszone a podroby są zapakowane w osobną torebeczkę :) Mama wykorzystuje je do pasztetu. Rozmraża i na noc zostawia w przyprawach. Ostatnio faworytem mojej Mamy jest Czubrica.To bułgarska przyprawa,w skład której wchodzi cząbrer górski(łac. Satureja montana. Nadaje mięsu ciekawy pikantny smak. Oprócz czubricy kaczę należy obwicie posolić i wmasować w mięso majeranek i czosnek.

Rano kaczkę posmaża się krótko ze wszystkich stron aby mięso zachowało soczystość. Poczym podlewa się wodą i dusi pod przykryciem min. 3 godziny na wolnym ogniu. Nalepsza do tego jets tradycyjna kuchnia, taka jak na zdjęciu. Nie wiem czemu ale, niektóre potrawy takie jak bigos czy kaczka właśnie wychodzą o niebo lepiej na starodawnej kuchni. Przypuszczam, że to kwestaia wszechoganiającego ciepła.
Kaczkę podajemy z jabłkami pieczonymi z konfiturą z borówek lub żurawin. Doskonale smakuje z czerwoną kapustą duszoną w czerwonym winie. Aby ją przygotować należy poszatkować kapustę oraz 2 cebulę. Cebulę należy zeszklić na maśle,poczym dodać kapustę i szklankę czerwonego wina. Chwilę odczekać, tak aby alkohol odparował. Po czym dodać wody i dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.

poniedziałek, 5 kwietnia 2010

I jeszcze ciasteczka

 



Sen szalonej cukierniczki. Moje zdolnosci dekoratorskie pozostawiają nadal wiele do życzenia. Dzięki niebiosom mój mężczyzna dzielnie pomagal mi w zmaganiach z lukrem.

To byly naprawde udane Swieta :)
Posted by Picasa

Mazurek kajmakowy

 



Kajmak to wynalazek turecki. To slodka potrawa z bawolego mleka, które gotuję się dlugo z cukrem.


Moja Mama zaskoczyla mnie w tym roku tym cudownym niebiańsko slodkim ciastem. Przepis ten jest również ze specjalną dedykacją dla Martyny :)

Masa kajmakowa

1 puszka slodkiego skondensowanego mleka. Aby uzyskać janobrązową masę należy gotować zamkniętą puszkę w kąpieli wodnej(=większe naczynie z wodą do którego wstawiamy puszkę) na malym ogniu przez 3 godziny.

Orzechy wloskie ok 200 g należy zalać wrzątkiem i zostawić na ok. 3 minuty. Sparzone orzechy tracą gorzyczkę i latwo można je obierać ze skórki.

Marmolada w ulubionym smaku oddziela cisto od masy i dobrze aby nie byla zbyt slodka. Stanowila kontre. Mamiczka użyla swojej genialnej galaretki z malin. MMMMMMMMMMMMMmmmmmmmmmmmmmniam

Ciasto kruche: sposób wykonania jak przy szarlotce jest różnica w skladnikach

2 szklanki mąki krupczatki
100g masla
2 lyżki smietany
2 żóltka
kieliszek ajerkoniaku
lyżeczka proszku do pieczenia
:)

W tym roku mojej Mamie wyszlo grube ciasto, wiec przeroila. Ale to nie jest obowiazkowe. Zatem na zimne ciasto kruche marmolada, na to masa kajmakowa z puszki i orzechy. Nie można sie od tego oderwać. Ah!
Posted by Picasa

sobota, 3 kwietnia 2010

Życzenia Wielkanocne i słodkości

Cały dzień spędziłam na pieczeniu słodkości. Zrobiłam ciasteczka migdałowe i mazurka prezentowanego już rok temu na blogu.

Zanim dzieła zostaną wykończone i zrobię zdjęcia chciałabym złożyć Wam życzenia:

Dla wszyskich przyjaciół, czytelników i czytelniczek , bloggerów

Wesołych, smakowitych i spokojnych Świąt