poniedziałek, 5 kwietnia 2010
Mazurek kajmakowy
Kajmak to wynalazek turecki. To slodka potrawa z bawolego mleka, które gotuję się dlugo z cukrem.
Moja Mama zaskoczyla mnie w tym roku tym cudownym niebiańsko slodkim ciastem. Przepis ten jest również ze specjalną dedykacją dla Martyny :)
Masa kajmakowa
1 puszka slodkiego skondensowanego mleka. Aby uzyskać janobrązową masę należy gotować zamkniętą puszkę w kąpieli wodnej(=większe naczynie z wodą do którego wstawiamy puszkę) na malym ogniu przez 3 godziny.
Orzechy wloskie ok 200 g należy zalać wrzątkiem i zostawić na ok. 3 minuty. Sparzone orzechy tracą gorzyczkę i latwo można je obierać ze skórki.
Marmolada w ulubionym smaku oddziela cisto od masy i dobrze aby nie byla zbyt slodka. Stanowila kontre. Mamiczka użyla swojej genialnej galaretki z malin. MMMMMMMMMMMMMmmmmmmmmmmmmmniam
Ciasto kruche: sposób wykonania jak przy szarlotce jest różnica w skladnikach
2 szklanki mąki krupczatki
100g masla
2 lyżki smietany
2 żóltka
kieliszek ajerkoniaku
lyżeczka proszku do pieczenia
:)
W tym roku mojej Mamie wyszlo grube ciasto, wiec przeroila. Ale to nie jest obowiazkowe. Zatem na zimne ciasto kruche marmolada, na to masa kajmakowa z puszki i orzechy. Nie można sie od tego oderwać. Ah!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
strasznie słodko
strasznie pysznie
:-)
a mi nigdy ten cholerny kajmak nie wychodzi jak trzeba :( próbowałam ze zwykłym mlekiem, ze skondensowanym słodzonym, niesłodzonym i zawsze kończy się to rzadką breją, która nie chce zastygnąć i wypływa z mazurka ;(
ps. zamawiam słoiczek malinek od Mamiczki :>
niesamowicie lubię kajmak i Twój mazurek też :)
Pozdrawiam,
Paula
Prześlij komentarz