niedziela, 18 kwietnia 2010

Jak upiec kaczkę?



Od dawna chciałam napisać o doskonałej kaczce, którą robi moja Mama. Kaczki kupuje mrożone. Są już wypatroszone a podroby są zapakowane w osobną torebeczkę :) Mama wykorzystuje je do pasztetu. Rozmraża i na noc zostawia w przyprawach. Ostatnio faworytem mojej Mamy jest Czubrica.To bułgarska przyprawa,w skład której wchodzi cząbrer górski(łac. Satureja montana. Nadaje mięsu ciekawy pikantny smak. Oprócz czubricy kaczę należy obwicie posolić i wmasować w mięso majeranek i czosnek.

Rano kaczkę posmaża się krótko ze wszystkich stron aby mięso zachowało soczystość. Poczym podlewa się wodą i dusi pod przykryciem min. 3 godziny na wolnym ogniu. Nalepsza do tego jets tradycyjna kuchnia, taka jak na zdjęciu. Nie wiem czemu ale, niektóre potrawy takie jak bigos czy kaczka właśnie wychodzą o niebo lepiej na starodawnej kuchni. Przypuszczam, że to kwestaia wszechoganiającego ciepła.
Kaczkę podajemy z jabłkami pieczonymi z konfiturą z borówek lub żurawin. Doskonale smakuje z czerwoną kapustą duszoną w czerwonym winie. Aby ją przygotować należy poszatkować kapustę oraz 2 cebulę. Cebulę należy zeszklić na maśle,poczym dodać kapustę i szklankę czerwonego wina. Chwilę odczekać, tak aby alkohol odparował. Po czym dodać wody i dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy: