poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Orientalny powiew świeżości: miętowe lassi i deser z pomarańczy


Wczoraj był tak ciepły i słoneczny dzień, że aż zapragnęłam wakacyjego jedzenia. Chciałam przedstawić Wam 2 proste i szybkie dania: świeże i aromatyczne

Deser z pomarańczy jest banalny. Dla 2 osób potrzeba są 3 pomarańcze, łyżka miodu i cynamon w proszku. Pomarańcze filetujemy (czyli wycinamy skórkę i białe błony ostrym nożem)kroimy w plastry i układamy na talerzu. Polewamy miodem i prószymy cynamonem. Pychota. To marokański sposób na pomarańcze.

Lassi miętowe:

250 ml jogurtu naturalnego
400 ml zimnej wody (przegotowanej lub mineralnej)
2 gałązki mięty
kmin rzymski
ziarna kminku
sól, pieprz

Jogurt, wodę i mietę miksujemy przyprawiając kminem i solą. Ostawiamy do lodówki na min. 3 godziny, ale najlepiej zostawić na noc, wtedy przechodzi ładnie aromatem. Przed podaniem dodać świeżo mielony pieprz i posypać ziarnami kminu. Można dla urody dorzucić ładne listki mięty.

1 komentarz:

asieja pisze...

pomarańcze i cynamon.. to musi byc pyszne!