piątek, 5 grudnia 2008

Jak zrobić szarlotkę?

Zaczynamy od ciasta. Będzie musiało chwilę odpocząć w lodówce, zanim trafi pod wałek.

Kruche ciasto słodkie:
2 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko
1/2 kostki zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
1/2 szklanki cukru(najlepiej pudru,wtedy ciastko jest bardziej gładkie)
łyżka śmietany
ew. zimna woda


W misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól proszek do pieczenia. Na środku robimy dołek, w którym znajdą się wiórki masła. Sekretem dobrego ciasta kruchego jest temperatura wszystkie składniki muszą być zimne i czas wyrabiania nie może być za długi, ponieważ wtedy ciepło naszych rąk działa na naszą niekorzyść. Zatem zimne masło siekamy nożem na mniejsze kawałki, precyzja nie jest ważna, chodzi o to aby dobrze połączyły się z resztą. W dołku w mące znaleźć się musi również śmietana oraz jaka. Dobrze jest jajka wybić do osobnego naczynia przed dodaniem do ciasta. Z jajkiem nic nie wiadomo, a gdyby okazało się zepsute nic nie odratowałoby ciasta-byłoby do wyrzucenia. Kiedy już mamy wszystkie składki w misce, zanurzamy dłoń po środku i zaczynamy gnieść. Tak jak piłeczkę antystresową. Dążymy do wyrobienia miękkiego, elastycznego ciast, które nie będzie się przyklejało ani do dłoni ani do miski. Może się zdarzyć tak, że ciasto wyjdzie zbyt tępe-wtedy należy posłużyć się zimną wodą. Jeżeli składniki się połączyły, a ciasto się klei podsypujemy mąki. Gotowy twór formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą lub przykrywamy w misce talerzem i pakujemy do lodówki. Musi tam sobie odpocząć min. 30 minut.

Jeżeli decydujemy się na wersję z musem jabłkowym należy go teraz przygotować. Jeśli decydujemy się na surowe jabłka teraz mamy pół godziny relaksu.

Mus jabłkowy

3 jabłka
cukier(od kilku łyżek do pół szklanki-tu rządzą indywidualne preferencje)
łyżka masła
cynamon mielony

Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. W rondelku rozpuszczamy masło. Wrzucamy plasterki jabłek i mieszamy. Posypujemy całość cukrem i na małym ogniu czekamy aż jabłka się rozgotują, rozpadną. Trzeba pilnować, żeby mus się nie przypalił. Na sam koniec przyprawiamy cynamonem(też kwestia indywidualna).

Zimne ciasto kruche wyjmujemy z lodówki i odcinamy 1/3- ta część przyda się potem jako wierzchnie okruszki.

Na stolnicy/desce/blacie rozsypujemy trochę mąki. rozkładamy ciasto i wałkujemy okrąg. Ciastko powinno mieć grubość ok 0,5 cm. Po rozwałkowaniu przenosimy ciasto do formy wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wypełniamy podstawę i brzegi formy. Nadwyżki ciasta okrawamy nożem. Teraz bierzemy widelec i w kilku miejscach dziurkujemy ciasto. Czas na farsz. W przypadku musu wykładamy go na ciasto. Ja bardzo lubie skroić jeszcze 2 małe surowe jabłka w plasterki i ułożyć je na musie. Jeżeli robimy tylko z surowych owoców bierzemy 3 duże jabłka, kroimy w plasterki i układamy ściśle na cieście. Surowe jabłka trzeba posłodzić i posypać cynamonem.

Kiedy już szarlotka jest wypełniona bierzemy w dłonie 1/3 ciasta odłożonego wcześniej i odrywamy z tej kulki małe kawałki. Tak żeby uformować okruszki. Luźno rozrzucamy je po wierzchu, tak żeby przykryły jabłka , ale nie w całości, gdzieniegdzie muszą być prześwity. Na koniec prószymy całość płatkami migdałowymi, cukrem i cynamonem.

Ciasto pieczemy w temperaturze ok 180 stopni. Zazwyczaj zajmuje to min 40 minut, ale każdy piekarnik inaczej piecze. Szarlotka jest gotowa, kiedy ciasto jest złoto brązowe i widać że jest chrupiące. Ja od 30 minut po prostu do niego zaglądam, aby upewnić się czy się nie zwęgla, albo czy nie potrzebuje jeszcze paru minut.

Efekt końcowy :



5 komentarzy:

Etel pisze...

sama testowałam, i polecam! pyyyychaaaa! :D

Anonimowy pisze...

jedno jajko? kazda szanujaca sie kucharka wie ze jajka nadaja ciastu smaku i im wiecej tym smaczniejsze i pulchniejsze ciasto/zwlaszcza w kruchym ciescie powinno byc duzo zoltek... i smietana? przeciez z jednym jajem i smietana zrobi sie z tego gesta klucha ochyda...

Anonimowy pisze...

eee tam za dużo ciasta za mało jabłek, nie wydaje mi się dobre, no i jeszcze ta śmietana, fuj

Anonimowy pisze...

Tylko mam pytanko: Jaka ma być tam śmietana ?
xD

Eli pisze...

Hej, polecam 18 lub 22 %