poniedziałek, 13 kwietnia 2009
Mazurek bez wstążek i piórek...
Wysycona świątecznymi pysznościami, nareszcie znalazłam czas na umieszczenie nowego posta.
Słodkości! to najbardziej lubię w świętach. W tym roku postanowiłam się zmierzyć z legendarnym w mojej rodzinie przepisem na mazurka z płatków owsianych. Jest to cudowny przepis, zwłaszcza jeżeli chcemy zrobić porządek w szafce z bakaliami. Ponieważ można wrzucić do niego dowolne miękkie do środka i chrupkie na wierzch. Masa wypełniająca mazurek przypomina musli i jest bardzo sycąca. Więc nie dość że nie zjemy francy dużo to jeszcze mamy przeświadczenie, że zjedliśmy coś zdrowego. Bo przecież płatki owsiane i suszone owoce to samo zdrowie...prawda?
Mazurek z płatków owsianych
Ciasto składa się z trzech warstw.
1. Kruche ciasto (patrz przepis na szarlotkę)- potrzebujemy cienkiej warstwy, która będzie spodem. Wyrobione i rozwałkowane ciasto rozkładamy na prostokątnej blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 180 stopni, póki ciasto nie będzie złote.
2. Masa z płatków owsianych i bakalii
Płatki owsiane górskie 400 g
Szklanka cukru
Kubek śmietany ok 250g
Kostka margaryny Palma(podobno inne sie nie nadają, wierze Mamie ;) )
2 czubate łyżki kakao
Bakalie: co lubimy i mamy w domu. W tym roku w mazurku wystąpiły: suszone śliwki, morele, rodzynki, daktyle, żurawina, suszone jabłka
Porto
Bakalie kroimy na mniejsze kawałki i moczymy przez noc w porto. Następnie zasypujemy towarzystwo cukrem i lekko podgrzewamy. Alkohol wyparuje, zostawiając niesamowity aromat, a my z czystym sumieniem będziemy mogli podać ciasto kierowcom.
2. Masa owsiana :)
W dużym garnku rozpuszczamy margarynę. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy kakao i śmietanę.Mieszamy aż powstanie aksamitny płyn. Wrzucamy pijane bakalie. Na koniec płatki owsiane. Dobrze mieszamy , próbujemy na słodkość. Można ew. dodać miodu.
Teraz szybko przekładamy masę na kruchy spód. Wyrównujemy na płasko i czekamy aż stężeje.
3. Polewa czekoladowa
250 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 30%
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy będzie całkowicie rozpuszczona, wlewamy śmietankę i mieszamy. Polewa może się znaleźć tylko na zimnym mazurku.
Na polewie można zrobić dekoracje z migdałów, orzechów, posypki . Pełna dowolność uzależniona od zdolności manualnych.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Ciekawe jak wyglada w srodku :) apeluje o wiecej fotek z pokrojonymi przysmakami :)))
Lubka
Prześlij komentarz