wtorek, 7 lipca 2009

warzywno leniwie zdrowo

Zapiekanki warzywne....nieskończony temat. To prosta potrawa, którą łatwo zmodyfikować do swoich preferencji. Prosta w przygotowaniu. Zdrowa. I bardzo smakowita.

Idea jest jedna: warzywa+oliwa+przyprawy+piekarnik

Twarde sztuki, takie jak ziemniaki czy marchewka gotuje wstępnie na parze, aby nie czekać na danie całe wieki.

Z reguły całość uzupełniają różne sery.


Oto kilka zestawów warzywnych:

szparagi, młode marchewki i ziemniaki, pietruszka, parmezan - ziemniaki i marchewki podgotowuje na parze, wrzucam na blachę, polewam oliwą, piekę aż ziemniaki się zarumienią ok 20 min w temp. 200. Potem na 10 min wrzucam parmezan. Gotowe posypuje pietruszką, solą morską i młotkowanym pieprzem.

papryki, ziemniaki, czerwona cebula, czosnek, feta- ziemniaki na parze jak wyżej. całość piekę ok 30 minut z fetą dodaną po 15 .

ostatni wynalazek : brokuły, ziemniaki, papryki, czarne oliwki, zielony groszek, pomidory w zalewie, czosnek, zioła włoskie.

Tak naprawdę wszystko co się znajduje w zapiekance, zależy od fantazji i tego co akurat jest pod ręką.


Do wszystkich zapiekanek polecam sos serowy. Nadaje się genialnie również do surowych warzyw i chipsów jako dip.

Jogurt grecki lub bałkański
Ser pleśniowy np lazur albo rokpol
ząbek czosnku
gałka muszkatułowa.

Wszystkie składniki miksujemy w wysokim naczyniu na gładki sos. Proporcje ser vs jogurt musicie odkryć sami. Im więcej sera w stosunku do jogurtu, tym gęstszy sos i intensywniejszy smak.