piątek, 5 lutego 2010

Farfalle al pollo

Danie zniknęło tak szybko, że nawet nie zdązyłam zrobić zdjęcia. Porcja dla żarłocznej dwójki. Większość czynności wynonuje się w międzyczasie, zatem można przygotować to danie w ok. 20 minut.

Pół piersi kurczaka
przyprawy "włoska" i "do kurczka"
kubeczek śmietany
3 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
gałązka rozmarynu
5 suszonych pomidorów
garść czarnych oliwek
świeżo mielony/młotkowany pieprz
sól
oliwa ekstra virgin
makaron kokardki
ser typu parmezan, lub w wersji VIP parmezan do posypania

Wstawiam wodę na makaron. Kurczaka myję i kroję na paski. Przyprawiam mieszankami przypraw, zalewam ok. łyżeczką oliwy i wcieram mieszanki w mięso. Wrzucam makaron do gotującej się wody.

Myję bazylię i rozmaryn. Bazylię siekam na dość grube kawałki i rozcieram z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką oliwy. Rozmaryn dodaję do kurczaka.

Oliwki przekrajam na pół, pomidory na wąskie paski.

Rozgrzewam patelnie. Odcedzam makaron.

Na rozgrzaną patelnie doaję odrobinę oliwy i wrzucam kurzczaka. Smażę na złoty kolor. W międzyczasie wlewam trochę oliwy na dno garnka do makaronu. Wrzucam tam mieszankę czosnku i bazylii i dodaję odcedzony makaron. Następnie wrzucam oliwki, pomidory suszone i makaron. Dodaje śmietanę. Mieszam. Do tego czasu kurczak powinien być gotowy. Wrzucam go do makaronu. Dodaję sól i pieprz do smaku. Mieszam. Na koniec posypuję serem.

Proste składniki, szybkie danie a efekt jest niewspółmierny do wysiłku.

Brak komentarzy: