niedziela, 21 lutego 2010

Ciasteczka owsiane



Nie ma nic lepszego niż jedzenie, które jest pyszne, a jednocześnie jest zdrowe. Mam wtedy takie poczucie, że robię coś dobrego dla siebie. I łatwiej sobie wybaczam te kolejne porcje, które zjadam wyłącznie z łakomstwa. Najpierw czuć słodycz ciasta, potem chupkie płatki owsiane a w międzyczasie kremowe kawałeczki czekolady, albo słodkie rodzynki. I doprawdy nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucac do nich żurawinę, orzechy albo inne bakalie. Proste i smakowite czyli idealne.

115 g masła
115g ciemnego cukru np. demerary
2 jajka
2-4 łyżki mleka
cukier waniliowy
150g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
115g płatków owsianych
200 g ulubionej czekolady
155 g rodzynek lub innych suszonych owoców lub orzechów

Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję jajka i mleko. Potem stopniowo dodaje mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaję płatki, bakalie i czekoladę i mieszam dużą łyżką. Mikstura musi teraz odpocząć ok 1 h w lodówce. Tymczasem podgrzewam piekarnik do 180 stopni i wykładam pergaminem 2 duże blaszki do pieczenia. Za pomocą 2 łyżeczek do herbaty robie kopczyki masy na blaszkach. W trakcie pieczenia rozleją się w małe placuszki. Ciasteczka pieką się ok 15 minut, póki nie są złociste. Po upieczeniu dobrze je zostawić do wystygnięcia, aby stwardniały.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Poproszę o więcej podpowiedzi jak piec, bo moje wyszły spalone spod spodu, a u góry jasne. Może na termoobiegu? Tylko wtedy chyba mniejsza temp?