Ciasto:
10 jajek
13 łyżek letniej wody
szczypta soli
300 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
300 g mąki
2 łyżki oleju
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka zmiksować z cukrami i szczyptą soli na jasnożółtą puszystą masę. Dodać wodę i olej. Następnie partiami i stopniowo na wolnych obrotach dodać suche składniki. Przelać do 2 tortownic i piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C . Tradycyjnie wskaźnikiem upieczenia jest test suchego patyczka.
Upieczone blaty dzielimy na pół. Jeżeli lubicie możecie nasączyć je nalewką wiśniową (1 kieliszek nalewki zmieszany z 1 kieliszkiem wody.)
Pomiędzy blaty nakładamy bitą śmietanę z mascarpone i konfiturę wiśniową.
Ok 1/3 masy z bitej śmietany rozsmarowujemy po bokach i górze - to uwięzi okruszki i pozwoli nam potem mieć ładną białą powierzchnie na torcie.
Dobrze jest w tym momencie odstawić tort do lodówki na chwilę, łatwiej się będzie potem dekorować. Jeśli nie macie czasu czekać godziny - włóżcie na czas zmywania naczyń po pieczeniu ;)
Dekoracja- co kto lubi, ja najchętniej bym zostawiła cały biały - ale można szaleć tu na zdjęciu kandyzowane wiśnie i wiśnie w czekoladzie.
Masa śmietanowa z macarpone - ja mam wypracowane proporcje na 1 porcje - taki tort jak powyżej wymaga podwojenia składników
330 ml śmietanki 30%
opakowanie serka mascarpone - opakowanie ok 250 g
6 łyżek curku pudru
łyżeczka esencji waniliowej
Najpierw miksuje śmietanę z cukrem pudrem i esencją. W momencie kiedy śmietana gęstnieje na tyle, że miksując zostawiasz w niej ślady trzepaczki dodaje serek mascarpone i miksuje jeszcze dosłownie minute. WAŻNE: jeśli miksuje się za długo robi się Wam masło oddziela się tłuszcz i wszystko się zważy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz