sobota, 23 stycznia 2010

Quiche z wędzonym łososiem na cieście ziemniaczanym

Quiche wystąpiło jako prezent urodzinowy dla mojej przyjaciółki etel (buziaki!). Ciasto ma ciekawy smak, troche jak upieczone kopytka. Jest bardzo mile w dotyku, łatwe i ma niezwykle delikatny smak. 

115g pokrojonych w dużą kostkę ziemniaków odmiany mącznej

250g mąki (w zależności od odmiany mąki i ziemniaków trzeba będzie dosypywać)

115 g zimnego pokrojonego w kostkę masła

1 rostrzepane jajko

ewentualnie zimna woda

pół łyżeczki soli 

Zaczynam od ugotowania ziemniaków. Odcedzam je i odstawiam do wystygnięcia.  Po ok 15 minutach rozgniatam ziemniaki na puree. Nie można dodawać gorących ziemniaków od razu do ciasta, ponieważ rostapiają masło i cisto nie wychodzi już tak dobre. 

Kiedy czekam na ziemniaki mieszam mąkę z solą i wrzucam do niej masło.  Rozcieram masło i mąkę między kciukiem a wskazującym, aż powstają małe okruszki. Do tego dodaje puree i jajko. Zagniatam na elastyczną, miekką masę. W razie potrzeby dosypuję mąki , lub dolewam zimnej wody. Kulę z ciasta zawijam folią spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki. 

Farsz: ciasto jest uniwersalne i może godnie zastępować ciasto kruche w każdej tarcie. Pierwotny warian to nadzienie z łososia, koperku i kaparów. Delikatne z punkcikami intensywnego smaku.

275 g wędzonego łososia - ostatnio kupiłam łososia sałatkowego - plastry są większe i nie tak symetryczne- dlatego tańsze, ale nie tracą nic a nic na smaku

150 ml pełnotłustego mleka

opakowanie śmietany 18% 

6 jajek

3 łyżki posiekanego koperku 

2 łyżki kaparów


Jajka, mleko i śmietane ubijam razem na lekką puszystą masę. Dodaje koperek i doprawiam solą i pieprzem. 

Ochłodzone ciasto wałkuję i wykładam nim formę do tarty. Po nakłuciu spodu widelcem wykładam dno quiche łososiem i rozkładam kapary. Zalewam masą i piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 35 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy masa jest scięta, a brzegi i wierzch są złociste.

Próbowałyśmy tez wersję z cukinią: tą samą masą zalałyśmy cienkie plasterki cukinii i czosnku.







1 komentarz:

Etel pisze...

oh oh! to był mój prezent urodzinowy i był absolutnie bajeczny! :D ciasto ziemniaczane wymiata :] zrobiłyśmy też na resztce plasterki cukinii z czosnkiem, zalane breją z jajek i śmietany i wyszło wybornie :) Myślę nad wykorzystaniem innej rybki i innych dodatków w tym przepisie, jak zrobię i się sprawdzi to napiszę :>